Bericht van de vereniging

Bericht van de verenining, juni 2020

Waarde Reünisten,

Voor velen van u zal het inmiddels weer een tijd geleden zijn sinds u zich voor het laatst op onze vereniging heeft bevonden, voor sommigen is dit allicht wat recenter. Het feit blijft dat SSRA in de 130 jaar van haar bestaan enorm veranderd is, en zal blijven veranderen. Ik zal u daarom middels dit schrijven een inzicht geven hoe, anno 2020, onze vereniging ervoor staat. SSRA heeft afgelopen jaren last gehad van een landelijke trend in dalende ledenaantallen. Inmiddels is deze daling afgevlakt en zitten we met in gemiddelde jaarlijkse instroom van zo’n 50 nieuwe leden op huidig totaal van 240 leden. Deze leden zijn verdeeld over elf disputen die op dit moment nog actief zijn; i.o.d. Δ.E. Π.A.Σ., b.i.o.d. M.A.T.E.Σ.X.A., z.i.o.d. S.E.M.P.E.R., d.o. F.E.R.Dy.D.U.R.K.E., ¡Cuidado!, ’t Pruik, Barisart, Yassassin, ΔHMHTHP, Ikkes en Furiosus.

Aan de Leidsegracht bevindt zich nog steeds ons geliefde Pylades. Het pand waar wij drie keer per week borrelen. Op maandag en dinsdag wordt er eten gekookt door het Mensabestuur. Het huidige MB heet Mangiare per Baciare en bestaat uit 7 personen. Zij bemannen de keuken en bieden een driegangenmenu voor €4,- aan. Dit is zoals het hoort niet het lekkerste maar vooral goed vullend eten, waarmee men de Bavariapilsjes iets beter kan hebben. Op donderdag is de grote borrel. Hier komen gemiddeld zo’n 150 leden op af om het binnen de deuren van Py weer onveilig te maken en om hun dispuutsgenoten te verslaan met verschillende dobbel- en kaartspellen. Om het pand en de leden tegen zichzelf te beschermen hebben we het Sociëteitsbestuur genaamd Satis Bibendum. Zij tappen de biertjes en houden de Mores levend. Het bestaat dit jaar uit 10 personen. Ook is er op donderdag de Snexy. Dit is een commissie die aangestuurd wordt door het MB. Samen verkopen zij tosti’s op de borrel. Deze hap is erg geliefd onder de leden en voorkomt een laat bezoekje aan de McDonalds (Mac). Toen de Snexy eventueel opgeheven zou worden vorig jaar ging dit velen aan het hart. Gelukkig hebben we deze commissie kunnen behouden na een herstructurering en bloeit deze in volle teugen.

In de huidige coronasituatie is het voor ons nog met spanning aankijken hoe de werving van nieuwe leden voor ons gaat uitpakken en hoe we de komende tijd de borrels kunnen en mogen structureren. We halen hoop uit de fijne samenwerking met de onderwijsinstellingen en de Amsterdamse Kamer van Verenigingen die ons hierbij ondersteunen. Daarnaast heeft het huidige Algemeen Bestuur meerdere scenario’s uitgewerkt waardoor we met goed vertrouwen kunnen stellen dat deze coronacrisis onze vereniging niet de das om zal doen!

Ook heeft de stichting te leiden onder COVID-19. Gelukkig heeft de Stichting de afgelopen jaren we goed gespaard en staat zij stabiel overeind. Daardoor kunnen we deze periode gebruiken om het pand eens extra te goed op te knappen. Het pand is in zeer goede staat en er is veel aan gedaan de afgelopen tijd. Zo wordt nu de buitenkant van het pand geschilderd en ook binnen is alles in de lak gezet. De muur achter de bar is nu paars en het nieuwe SSRA logo is erop geschilderd (zie Foto). Ook kunnen we nu genieten van een mooie nieuwe vloer in de bar en hebben we sinds 2017 een nieuw tapsysteem. Dit met een automatische tap wat het erg makkelijk maakt om aangeschoten te kunnen tappen en feesten. De leden hebben nu allemaal een Pypas waarmee drank gehaald kan worden. Voorheen hadden we een automaat waar men contant geld in moest doen om hun pas op te waarderen. Dit is vervangen door de SSRA-app waar door middel van een iDeal-betaling de passen opgewaardeerd kunnen worden en de transacties terug te lezen zijn. Wel is dit af en toe wat confronterend om terug te zien. Met de App is het inzamelen van cash en gepriegel bij de opwaardeerautomaat verleden tijd.

Bovendien zijn alle rokersruimtes in Nederland sinds april gesloten, zo ook op SSRA. Hierdoor komt er een nieuwe ruimte vrij. Deze zal dan ook de komende tijd gerenoveerd worden en een nieuwe functie krijgen. Zullen we er met deze renovatie dan ook eindelijk achter komen of daar nou een kluis staat?

In het souterrain hebben we als huurder een escaperoom – “De Escapist” – die tevens gerund wordt door SSRA-reünisten! Hier is in deze tijd een nauwe samenwerking mee. Hier hebben we ook in de promotijd groepjes nieuwe studenten als promo-activiteit de escaperoom laten lopen. In deze tijd zijn er veel onzekerheden en zo ook voor hen. Tip: als u een familie-/werkuitje wil de komende tijd kunt u met promocode “SSRA” 10% korting ontvangen bij hen.

We staan deze tijd voor een lastige periode, maar gelukkig zijn de Vereniging en Stichting relatief gezond en stabiel. Uit onze geschiedenis blijkt dan ook dat SSRA veel overleeft en ook deze tijd komen we door. Het bier blijft vloeien en het pand staat nog steeds overeind. En hopelijk kan de vereniging ook dit najaar weer genoeg nieuwe leden binnenhalen. Hier zullen we u tegen die tijd dan ook meer over vertellen en wanneer de maatregelen weer versoepelen nodigen wij u allen uit op een reünistenborrel om ons prachtige pand te kunnen aanschouwen en onze huidige leden te kunnen ontmoeten.

Met amicale groet,

ABzu, Algemeen Bestuur der Studentenvereniging SSRA 2019-2020